Относно това дали работодателят е задължен да издава фиш на работник, ако заплата се изплаща по банков път?

Из "ИНСТРУКЦИЯ № 5 от 30.06.2005 г. ЗА ПРИЕМАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РАЗПЛАЩАТЕЛНИТЕ ВЕДОМОСТИ НА ПРЕКРАТЕНИ ОСИГУРИТЕЛИ БЕЗ ПРАВОПРИЕМНИК"

Чл.1, ал.2 Когато възнагражденията са изплащани по банков път, се прилагат и следните документи:
1. платежни нареждания с приложен списък с имената на служителите, подписан от лицето, представляващо осигурителя;
2. фишове за възнаграждения, ведомости и други документи, удостоверяващи начисляването или изплащането на възнагражденията.

Разпечатвате пълномощното, което се генерира при попълването на декларацията в сайта на КЗЛД. Фирмата го заверява нотариално и го изпращате по пощата или го занасяте на място. След това ще получите на мейла съобщение, че регистрацията е преминала успешно.
Ако продължи да се осигурява като земеделски производител и ЕООД-то е започнало дейност от 10-то число на месеца.
Обр.1 как трябва да се подаде?
Само един запис ли да има със сума пропорционална на двата осигурителни дохода или два записа - единият за осигурителен доход 240лв. и прекратяване от 10-то число, а вторият за осигурителен доход 420лв. и започване от 10-то число?
Аз съм по-склонна към варианта с двата записа, но срещнах и другото мнение.
Здравейте mstefanova,
След започване на дейност през ЕООД-то ще трябва да подаде ОкД5 за започване на дейност и да избере дали да се осигурява през фирмата или да продължи да се осигурява като ЗП. Но което и да избере ще трябва да внася осигуровки върху 420 лв.


А Образец 1 само за там, където е избрал да се осигурява ли се подава или и за двете дейности?
Заедно със плащането на ДДС внесох и малко лихви, които дължах за 2009 година. Интересното беше ,че в справката за задълженията лихвите ми ги няма вече, но си виси неплатено ДДС. След като не са разнесли банката, как така лихвите ги няма вече?Едва ли някой може да ми даде логичен отговор, споделям, може и при други да се получи така.

В моя случай плащането на осигуровките е на 09.01.
Обр.6 е подадена на 10.01. и обработена от системата на 11.01.
В Справката за задълженията осигуровките стоят като неплатени.

Преди малко звънях в НАП и оттам ми казаха, че за да се обвърже плащането, трябва преди това да е подадена Декларацията.
Понеже фирмата няма стари задължения, платените осигуровки, преди да е подадена Декларацията стоят като необвързани и е необходимо да се отиде на място в НАП, за да ги обвържат.

В цитирания по-горе случай, най-вероятно плащането е влязло в системата преди Декларацията по ДДС.